Historien vår

Den første lakseyngelen

I 1972 kom et lite sjøfly med den første lakseyngelen til Lovund, og dannet grunnlaget for det som skulle bli en solid oppdrettstradisjon. Den nye Turistheimen på Lovund hadde åpnet året i forveien, og kampen for egen ungdomsskole i bygda nærmet seg en lykkelig avslutning. Etter år med avfolkning var det igjen grunn til optimisme for øyværingene på Lovund.

Fra venstre flygeren Steinar og Hans Petter som setter ut lakseyngel.

Et levende kystsamfunn

Det var de to nyutdannede lærerne, Steinar Olaisen og Hans Petter Meland, som iverksatte ideen sin om å starte med oppdrett på Lovund. De hadde et sterkt ønske om å skape et levende kystsamfunn.

Sammen med Vigner Olaisen startet de Lovund Sjøprodukter i 1972. Noe senere ble også Olaisenlaks og Lovundlaks etablert. Aktørene hadde da eierandeler hos hverandre for å spre risiko.

Den første fisken ble satt ut i hjemmesnekrede merder av plank, isopor og fiskenøter.

Polarcirkelmerden

Etter kort tid ble det klart at de hjemmesnekrede merdene av plank, isopor og fiskenøter var lite egnet til å takle de tøffe værforholdene på Helgeland. Steinar og Hans Petter mente at rør av robust PE plast måtte være et mer egnet materiale, de var derfor kysten rundt med skisser til det de mente kunne løse deres utfordring.

De fleste var i utgangspunktet skeptiske, men etter hvert fanget de interessen til et industrimiljø i Mo i Rana, og der ble verdens første runde flytekrage i plast satt i produksjon. Selskapet som produserte flytekragen er i dag kjent som Akva Group. Det merdkonseptet som definerer hvordan vi i Norge tenker på havbruk er altså en oppfinnelse fra Lovund, og merdene som er bygd av PE-rør er i dag i bruk verden over.

Hans Petter viser frem modell av oppdrettsmerden.

Familiebedrift

I 1981 fikk Hans Petter fullt eierskap i Lovundlaks og siden har selskapet vært trygt forankret på Lovund.
Familien bestod av Hans Petter og Gerd sammen med barna Hans Marius, Anne Katrine og Jacob. I 2017 overtok Jacob ansvaret som daglig leder.

Hans Petter og Hans Marius mater laks ved Helløya.

Eget slakteri

I perioden fra 1985 til 1996 ble laksen slaktet på eget slakteri på Hamnholmen. Den daglige kapasiteten var 15-20 tonn, dvs. ca. én trailerlast. I dag slaktes laksen hos Mowi N1115 på Herøy, hvor vi slakter 250 tonn på et skift. Det som en gang var et stolt slakteri på Hamnholmen er i dag garderober for våre røktere på Lovund.

Arbeidsgjeng på Lovundlaksbrygga.

Vekst

I 2018 og 2020 handlet Lovundlaks konsesjoner gjennom auksjonen i trafikklysordningen. Dette har bidratt til at produksjonen har gått fra 4 000-5 000 tonn til 12 000-13 000 på få år, og antall ansatte har økt fra 12 medarbeidere i 2017 til godt over 30 medarbeidere i dag.

Jon Petter, Roy og Leif i arbeid på merden.